Viktigt!

8/02/2016 09:27:00 fm jojo 2 Comments


Jag hade kunnat skriva ytterligare ett inlägg om hur bra jag trivs här på Storerikvollen. Eller hur härligt det är att springa på stigen som varierar mellan torrt och stenigt till en mindre bäck efter ett rejält regnande. 

Men jag vill just nu skriva ett inlägg om någonting viktigare. Nämligen om säkerhet på fjället! Jag älskar att vistas i fjällen och tycker nästan lika mycket om att visa andra (speciellt mina elever) det fina med friluftsliv. Att det går att ha det gott, trevligt, till och med lite lyxigt i skog och fjäll.

Men ska friluftslivet bli fint så finns det en del saker som är väldigt viktiga att komma ihåg. Tycker att fjällvettreglerna här ovan beskriver det väl. De grundläggande grejerna som kan vara livsavgörande på ett ställe som fjället. Här kommer det inga byar eller städer varannan mil. Här kan telefontäckningen vara obefintlig. Här kan vädret ändras på fem minuter.

Igår hade vi fjällräddningen på besök här på hytta. En grupp från södra Sverige på fjorton personer hade låtit en femtonåring gå lite i förväg. Hen var väl klar efter lunchen eller så, riktigt varför hen gick vet jag inte. Vid ett regnstängsel hade femtonåringen gått fel. Hade hamnat flera kilometer åt fel håll. Igår var vädret ganska ok, hen hade egen ryggsäck med mat och förstärkningsplagg och hade till sist vänt tillbaka till nödstugan de gått förbi tidigare. Så fjällräddningen hittade. Innan det blev mörkt tack och lov. 

Gick alltså bra till slut men såhär i bakgrunden sitter jag och blir förbannad. På de vuxna ledarna som släpper iväg en person själv. På hur nästan oberörda de verkade efteråt. Jag råkade höra hur en ledare skojade om att de ordnade så bra fjällturer, det blev ju ett helikopterlyft. Gah, blir galen! 

Borde de inte istället samlat ha pratat om händelsen? Funderat på vad de ska göra annorlunda idag osv. Pratat extra om just säkerheten och vikten av att hålla ihop? Jag hoppas verkligen de åtminstone utvärderar det hela efteråt.

Själv tar jag med mig det här till i höst, när det återigen är dags för oss att gå ut med skolkidsen. Vi är ju ute med upp till 80 personer samtidigt, så just säkerheten är så viktig. Och aldrig att någon får gå före! Alltid vuxen först och sist, det är något vi aldrig har, och aldrig kommer, att tulla på! 

Ut och njut i skog och mark, men gör det med huvudet med är ni snälla. 

2 kommentarer:

  1. Preciiiis!!
    Fjäll, sjö, hav ja typ hela naturen e inte å leka med!
    Säkerhet är a och o - basta!!

    SvaraRadera
  2. Kan inte annat än hålla med! Jag blir helt vansinnig när man tror att naturen inte är kraftfull och inte har respekt för det som kan hända där. Jag är glad att du undervisar, här och i skolan, om fjällvett :)

    SvaraRadera