Smaskigt

8/14/2010 03:47:00 em jojo 2 Comments


Jag blev så sugen på att prova blåbärsbollar när jag såg Åsas inlägg. Nu bor jag väldigt långt ifrån stora staden och fik med Blueberry Antioxidantbollar, men blåbärsskogar finns precis utanför dörren. Sagt å gjort, här kommer ett "hitte-på-recept". Eftersom det innebär lite ansträngning så bli de ju ännu nyttigare. Goda, det blev de verkligen!


Spring ner till kvartersbutiken för att köpa russinen du glömde när du handlade igår. Behöver du göra av med mer energi, ta den större butiken längre bort. Blötlägg sedan två nävar russin, en näve torkade aprikoser och en liten näve torkade tranbär. Gå ut och plocka en sådär två och en halv deciliter blåbär, ät upp en deciliter på vägen hem. (För de som bor i en mer urban miljö, eller får för sig att göra bollar off-blåbärssäsong, går det säkert att använda köpta, frysta)... Då det tog ungefär  40 minuter att plocka blåbären så är det nu dags ta upp hushållsassistenten ur skåpet (ergonomiskt, såklart) och att krama ur vätskan ur frukten. Mixa frukten med en näve solrosfrön och två nävar blandade nötter. (Självklart kan man använda hörselkåpor, men det ser lite larvigt ut). När det har blivit sådär härligt grynigt, mixa snabbt i blåbären. Är konsistensen lite för blöt, släng i lite havregryn, är det för torrt så i med mer blåbär (om det finns några kvar efter allt nallande i hinken)... Rulla till mer eller mindre snygga bollar, täck med kokos eller solrosfrön. Nu kommer den svåra delen. Att vänta. För de vill vila en stund i kylskåpet innan de hamnar i magen. Ett tips kan också vara att förvarna eventuella kylskåpsråttor att det INTE är chokladbollar som ligger och frestar, allt för att undvika en smakförbistring. Mumsa!

2 kommentarer:

  1. Hahaha, tack för ett mycket detaljerat recept, för oss mindre bakbegåvade :)! Har du provsmakat?? Blev de smarriga??

    SvaraRadera
  2. Oh, ja, nu är de slut! Väldans smarriga, men det kanske inte är meningen att man ska sätta i sig alla bollar själv, på en dag...

    SvaraRadera