Banankaka!

7/07/2015 10:16:00 fm jojo 0 Comments

Ja, den här rubriken förärades med ett utropstecken, för the experiment went pretty well för att skriva på ren utrikiska! När jag dessutom för en gångs skull verkligen mätte upp alla ingredienser, in case of lyckat försök, så blev morgonen ju än bättre eftersom jag då kan bjuda på ett riktigt recept för en gångs skull. Glutenfri för den som nödvändigtvis vill veta, även om den säkert går att göra med vanligt mjöl med. Upprinnelsen till kakan är såklart ledsna bananer. Lätt som en plätt gick det att röra ihop iallafall. Piece of banana cake helt enkelt!

Banankaka

3 ägg
3 prickiga bananer
1/2-3/4 dl kokosolja
1 dl bovetemjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 dl fiberhusk
1/2 dl chiafrön
2 tsk bakpulver
kardemumma, kanel och vaniljpulver
en nypa salt

Sätt ugnen på 175°.

Vispa äggen luftigt, gärna någon minut extra. I en annan bunke, mosa bananerna ordentligt. Blanda bananmoset med äggen och rör ner kokosoljan. (Jag har det visst rätt varmt i min lägenhet just nu, för oljan var redan i flytande form, låt den annars anta rinnande form genom att värma den lite).

I med kryddorna, överdriv gärna mängden kardemumma, det är ju alltid gott. Rör sedan ner chiafrön och till sist mjölsorterna, fiberhusken och bakpulvret. Gissningsvis kan man ta lite av vad man har hemma när det kommer till mjölet, konsistensen ska till sist ligga någonstans mellan smet och deg.

Häll ner smeten i en smord, eller som i mitt fall, bakpappersklädd form. In i ugnen i ca 45 minuter (använd sticka). Blir det för mycket färg på ytan innan den är färdiggräddad så lägg lite folie över.

Helt nybakt behövdes ingenting till pålägg, den smakade mums till kaffet. Annars kan man nog både äta den som kaka, kanske med nån sorts marmelad, eller varför inte med smör och ost. Värsta bästa grejen, ett bröd som funkar både som macka och kaka!

0 kommentarer: