10. Brev från din gympalärare

6/10/2015 05:19:00 em jojo 2 Comments

Uppgift tio i uppochhoppas juniutmaning är att skriva ett brev till sin gympalärare. Eftersom jag nu själv är gympalärare (eller lärare i ämnet idrott och hälsa om vi ska vara petiga), så tänkte jag vända på steken. Och skriva ett brev till mina elever, som faktiskt går ut grundskolan på torsdag. 

En del av mig vill göra det här för att jag tyvärr är rädd för att många av de brev jag kommer att läsa hos andra bloggare kommer att handla om gympalärare som förstörde någons rörelseglädje, eller hur hela grundskolans idrottslektioner bara gick ut på att spela fotboll eller springa två kilometer på tid. Eller hur jobbigt det var att åka på badhuset. Sådana saker. Och att det är en föreställning som är kvar hos många, då de flesta gick ut skolan för ett bra tag sen. Så därför vill jag skriva ett brev FRÅN en gympalärare istället. Here goes:

Kära N.N. Nu ska du alltså kliva ut ur det gamla kasernhuset. Det som har varit ditt dagliga tillhåll i fyra år. Sluta nian. Jag hoppas du lämnar skolan med fina minnen från idrottslektionerna. Visst, hur kul var det att åka längdskidor när det var på gränsen till svinkallt, och du inte hade några långkalsonger med dig? Eller när du fastnade i ringarna när du skulle flå katt. Eller när du stukade foten på fotbollsplanen? Men utöver sådana saker, så hoppas jag att mycket av det du fått med dig under dessa år är mer än ett vagt minne.

Kanske tyckte du att den där geggafysen var det roligaste du nånsin gjort, eller de gånger vi bokade den helt nya gymnastikarenan och du fick volta loss i skumgummigropen. Kommer du ihåg när vi drog till backen och åkte madrass, och hela klassen åkte tåg (och flög över säkerhetsvallen)? Du har säkert glömt bort den där cirkuslektionen vi hade i sexan, när du bland annat fick testa att cykla enhjuling och jonglera, men träningsvärken efter den BodyPump du körde i våras kommer du nog ihåg. Jag hoppas att du fortsätter att ha leksinnet med dig. Harry Potter och Indiansmyg var väl ofta favoriterna när ni fick välja vad ni ville göra? I sexan som i nian.

Jag hoppas att du är stolt över den gången du lyckades hoppa över 1.30 på höjdhopp, och lika stolt över din kompis, som klarade en meter. Att du är stolt och känner att du lärde dig mycket av det där hälsoprojektet ni hade i höstas, när du satte upp som personligt mål att äta frukost varje dag och att bli smidigare. Jag är iallafall stolt över hur du lyckades genomföra projektet, och hur du redovisade det. Ett Instagramkonto ägnat projektet var ju en smart lösning. Och yoga var ju ett jättebra sätt att öva upp rörligheten på!

Jag vet att du kanske önskade att vi hade haft lite mer bollsporter, och du var nog ganska less på att höra fröken tjata om att ordet boll minsann inte står någonstans i läroplanen. Men då var det väl desto roligare när det väl blev bollidrotter på lektionerna. Och det är inte alla som utöver fotboll och alla andra "vanliga" bollsporter har spelat både softboll och lacross (och nån konstig bollsport som fröken uppfann där i sjuan nångång).

Jag hoppas också att du kommer att ha nytta av all den teori du har lärt dig, om hur hälsan hänger ihop med både kost, träning och ett psykosocialt välbefinnande. Nog för att vi har fått tjata ganska mycket på att det är en godisfri skola, och konfiskera en del läskeblask, men rent teoretiskt vet du väl ändå vad som är bra för dig? Jag hoppas också att du har hittat något som intresserar dig, och att du har alla de verktyg du behöver om du vill fortsätta röra på dig (om du av någon anledning skulle sluta med din föreningsidrott).

Du har vandrat, skidat, paddlat. Du har frusit många nätter i ett tält. Men jag vet också hur lycklig du var när du äntligen hade kommit upp på toppen av fjället, och hur stolt du var att ha klarat av detta med en ryggsäck som vägde bly. Jag har fått följa med i din utveckling, från att knappt veta hur man öppnar en påse frystorkat till hur du i slog upp tältet som om du aldrig gjort annat, drog igång stormköket utan att vi ens behövde övervaka, hur du peppade dina kamrater som var trötta och hungriga och gav dem en chokladbit ur din egen påse.

Till sist hoppas jag att du aldrig behöver utföra HLR, men jag är trygg med vetskapen att du kan.

Lycka till på gymnasiet!
/Fröken Jojo

2 kommentarer:

  1. Så härligt med utveckling! Bra fröken, den där Jojo!

    SvaraRadera
  2. Låter som du är en kanonlärare! Fler såna! :-)

    SvaraRadera