På pass

10/11/2015 08:13:00 em jojo 1 Comments


Idag har jag varit med på min första älgjakt! Fick följa med jaktlaget i stugan för att se och lära lite. Jag tog ju jägarexamen i våras, men måste fortfarande skjuta upp för högvilt för att det ska vara tal om att ens tänka på att börja jaga just älg. Men att få ta del av det som sker under en jakt är ju väldigt lärorikt. 

En fantastiskt vacker morgon möttes vi av i morse. Kall och krispig och med en tunn dimma. Självklart var kaffetermosen och ostmackorna med. Jag följde med ut på ett pass, och bara tystnaden och lugnet där vid myren gjorde det hela till en väldigt fin start på dagen.

Vi hann inte sitta särskilt länge innan vi hörde ståndskall, bara några hundra meter från oss. Tiotal minuter senare small det, och vi fick över radion höra att det hade gått vägen. Eftersom vi satt närmast var vi också först dit och kunde börja hjälpa till med att ta ur oxen.

Jag har varit med och sett när de snor en älg, alltså tar av skinnet, men aldrig sett på riktigt när man tar ut inälvor, organ och så. Men där och då var det bara att hugga i och jag tycker inte det kändes obehagligt alls. Det är ju bara något som måste göras snabbt för att inte det inte ska bli förstört. En lika viktig del att vara med om som allt annat under en jakt.

Åsikter om jakt finns det många, jag kan till exempel för mitt liv inte tycka att troféjakt är okej, eller att bara jaga för nöjes skull. Och tyvärr är det också så att det ibland finns de som kanske skjuter utan att ha ett så gott som perfekt skottläge. Älgen som sköts idag var nämligen redan påskjuten igår av grannlaget, men som de inte fick upp spår på på eftersöket innan det blev mörkt igår. Självklart är det mitt största aber. Att riskera att utsätta ett djur för onödigt lidande är det värsta jag kan tänka mig när det kommer till jakt. 

Så helt bekymmerslöst är det inte det här med jakt för mig, och jag har full förståelse gör de som tycker det är barbariskt. Jag tycker storskalig djuruppfödningär barbariskt, och skulle aldrig äta "köpekött". Jag har ju också själv varit vegetarian i många, många år innan jag började fundera på hur många varv runt jorden mina sojakorvar hade tagit, och hur lokalt och "närproducerat" älgköttet vi fick från stuggrannen var. Nu när jag dessutom själv har större kunskap om jakt, och också sett hur just det här jaktlaget hanterar sin jakt och den respekt de visar djuret de fällt så känns det ändå som om det är något som jag kan tänka mig att fundera vidare på... 

Vad är dina åsikter om jakt? 1 kommentar:

  1. Precis som dina. Jag var med och gick i drevet en gång för massa år sedan och en jägare hade dagen innan råkat skadeskjuta en älg och vilket dåligt samvete han hade! Så jag instämmer i att jägare har respekt för djuren. Dessutom är älgkött fantastiskt gott och älgen har haft det bra fram till den dag den dog.

    SvaraRadera